Svatováclavská slavnost 2020 - ZRUŠENO

Z důvodu nařízení ministerstva zdravotnictví platné od 24. 9. rušíme Svatováclavské slavnosti, které se měly konat v sobotu 26. 9. 2020, děkujeme za pochopení.

Městské kulturní středisko ve spolupráci s městem Červený Kostelec si Vás dovolují pozvat na Svatováclavské slavnosti, které se uskuteční v sobotu 26. září v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla od 15 hodin.

Pro návštěvníky je připraven bohatý kulturní i doprovodný program pro děti a občerstvení. Nejmenší se mohou těšit na několik dílniček, pohádku ,,Kašpárkův cirkus, kouzelnické show, šermířské vystoupení Manů Přemysla Otakara a výuku šermířského umění a další. Hudbou potěší Městský dechový orchestr Červený Kostelec nebo rockovou kapelu PEGAS.

15.00 Pohádka „Kašpárkův cirkus“ (Loutkové divadlo Smiřice)

16.00 Kouzelné babí léto – kouzelnické show (KASPAR MAGIC)

17.00 Manové Přemysla Otakara

18.00 Městský dechový orchestr, Miejskiej Orkiestry Detej Zabkowice Slaskie

19.00 Koncert rockové skupiny PEGAS

Občerstvení zajištěno, vstupné zdarma, změna programu vyhrazena, akce se koná za každého počasí. Akce se uskutecní v závislosti na aktuální epidemiologické situaci.

HISTORIE

Je opředena legendami a to doslova. Byly psány už několik let po jeho smrti. Jedno je jisté, Václav byl zabit svým bratrem Boleslavem. Pozval ho do Boleslavi na velkou slávu a tam ho nechal zabít když šel ráno do kostela sv. Damiána. Boleslav ho tam čekal a jeho společníci čekali okolo. Boleslav

Sv. Václav označován jako zbožný muž, panovník, který vládl v míru a naplňoval křesťanskou víru. Za zlé mu bylo, že posílal peníze do Říma, aby si vykoupil mír, což nebylo vhod jeho bratru Boleslavovi.

Sv. Václav se po smrti celkem rychle stal symbolem a patronem čes. Státu.

Na Václavském náměstí socha,kopie původní na Vyšehradě a 2 na Václav. Náměstí. Je na kovové dvacce, václavská koruna je součástí korun. Klenotů, nepatří žádnému panovníkovi, ale všem lidem.

Stát. svátek od roku 2000.Výbor pro vědu, vzdělání kulturu mládež a tělovýchovu návrh na státní svátek 28.9. Den české státnosti, Sv. Václav. Cesta tohoto svátku sněmovnou nebyla jednoduchá. Málem nebyl uzákoněn, ale za podmínky, že se bude jmenovat pouze den Č. státnosti, prošel.

Délka akce: 300 minut

Galerie

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.