LUCERNA

LUCERNA

Divadelní soubor Jiráskova divadla Hronov

18. listopadu se bude konat 11. ročník Noci divadel a bude to druhý ročník v Červeném Kostelci. Noc otevřených divadel a výjimečných zážitků je součástí evropského projektu European Theatre Night, který prezentuje divadlo tvořivým způsobem v netradiční formě vždy - třetí listopadovou sobotu. A při této příležitosti vám přivezeme inscenaci DS Jiráskova divadla Hronov s názvem Lucerna. V této hře hrají i červenokostelečtí herci Pavel Labík, Jan Brož, Ivo Fanta a Vratislav Hanuš.

Předehra zavádí čtenáře do mlýna jednoho zimního večera. Ve světnici sedí mleči Machovec a Hejnyš, sekerník Braha, krajánek, mlynář a jeho syn Prokop. Prokop předčítá z kroniky o koruně české. Z vedlejší světnice se ozývá zpěv žen, venku je metelice, přichází stárek, vypráví jim o lípě, ve které se ozývá zpěv mrtvých klášterníků. Přítomní si stěžují na vrchnost. Krajánek se přidává a vypravuje o skalském mlýně, o starém mlynáři, jak se před smrtí setkal s hastrmanem. Zvenčí přichází Jílek (pronásledovaný český bratr), nese tajné knihy a s ním, Mateří Douška v šerém rouše. Zachránila ho před správcem a dráby. Mateří Douška je nabádá, aby Jílek odešel. Mleči Jílka odvádějí, v tom opravdu přichází správce. Jde na jisto, drábi prohledávají mlýn. Mateří Douška sedí v místnosti, správce ani drábi ji však nevidí. Mlynář se správcem odcházejí do mlýnice. Mateří Douška sejme kuklu, objeví se mladá, svěží, s věncem v rozpuštěných vlasech a začne zpívat. Najednou zmizí, Prokop zůstává jak omámen, přichází krajánek, považuje Mateří Doušku za ducha.

Setkáváme se tu s několika aspekty, které figurují později i v Lucerně. Předně tu jsou některé shodné postavy: mlynář, sekerník Braha, objevují se pohádkové bytosti ‒ hastrman a víly. Nalezneme tu také totožné motivy ‒ stesky na vrchnost, zpívající lípa ‒ v závěrečné scéně pak Zajíček oslovuje Haničku „Mateřídouško“… (z dostupných materiálů)

Délka akce: 105 minut

Informace o akci a jejím konání

Zůstaňte informováni o našich novinkách

Přihlašte se do našeho newsletteru a budeme Vám zasílat novinky přímo na e-mail.